Ugrás a cikkre

Új szelektív hulladékgyűjtő edényeket helyeztünk ki szeptember elsejével 45 pihenőbe

A pihenőhelyek épületeinek felújítása után, az ott található zöld területeket is elkezdtük rendbe tenni. Idén eddig több mint 8 tonna illegálisan letett szemetet szállítottunk el. Az engedély nélküli szeméthegyek felszámolása sajnos folyamatos feladatot jelent, sokan ugyanis nem használják a kukákat, sokszor otthonról hozzák a pihenőbe a szemet.

Új, nagyméretű (1500 literes) szelektív hulladékgyűjtő edényeket helyeztünk ki szeptember elsejével 45 pihenőbe, így országszerte már 123 pihenőben, mintegy fél ezer edényben gyűjtjük szelektíven a hulladékot. Az új helyeken kéthetente szállíttatjuk el a szemetet, a régebb óta működő „hulladékszigeteken” pedig a telítődés függvényében, évente 4-15 alkalommal. A régi tárolók fém, üveg, PET és papír gyűjtésére alkalmasak, az új helyszeneken pedig papír és PET gyűjtő edények kerültek ki.

Sokan nem tudják, de a pihenőkben vannak földbe süllyesztett nagyméretű kommunális hulladékgyűjtő edények is (ezekbe azonban kizárólag az útüzemeltető vagy a pihenőhely takarításával megbízott vállalkozó helyezheti el, a kiskukákból származó zsákos hulladékot, szemeteszsákkal együtt. Az utazóközönség hulladékának gyűjtésére a pihenőhelyi kiskukák szolgálnak).

A földbe süllyesztett nagyméretű gyűjtőedények ürítési gyakorisága pihenőhelyenként havi 2 és 12 alkalom között változik, függően attól, milyen gyorsan telnek meg. Hogy elkerüljük az újabb illegális hulladékhegyek kialakulását, országszerte fél ezer tiltó táblát is kihelyzetünk. A pihenők zöld, külső környezetének megújítása itt nem áll meg. Az folyamán újabb részletekkel jelentkezünk.