Ugrás a cikkre

Hamarosan sebességkorlátozás nélkül lehet átjutni a letenyei határátkelőn Horvátországba

Hamarosan sebességkorlátozás nélkül lehet átjutni a letenyei határátkelőn Horvátországba, és rövidesen a kamionok is használhatják az átkelőt

Április 12. óta bontjuk az M7-es autópálya letenyei magyar-horvát határátkelőhelyén az ott lévő épületeket. A bontási munkák várhatóan a héten befejeződnek.

Horvátország 2023. január 1-jén csatlakozott a schengeni övezethez, így az M7-es autópályán Letenyénél is megszűnt a határellenőrzés. Az ott lévő „ellenőrzőépületek” funkciója és létjogosultsága is okafogyottá vált. Az MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. többször is egyeztetett a határellenőrzést végző Rendőrséggel, a horvát autópálya üzemeltetőjével, valamint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel arról, hogy biztosítani kell az autópályán az akadálymentes, folyamatos, megállás nélküli áthaladást. Ez csak a főpálya teljes akadálymentesítésével, a mellette lévő épületek elbontásával biztosítható.

A bontás április közepe óta több terelési ütemben zajlik. A korábbi buszsávokon – a rendőrséggel egyeztetve – megmaradt a védőtető, valamint egy ellenőrzőfülke, ami lehetővé teszi a rendvédelmi szerveknek, hogy szükség szerint ún. „kitereléses” ellenőrzést végezzenek. A főpályán minden olyan akadályt megszüntettünk, amely a forgalom bármilyen korlátozásával járna. A végleges állapotban nem tervezünk sebességkorlátozást, és a teherforgalom számára is használható lesz az autópálya. A bontási munkákat várhatóan ezen a héten befejezzük, már csak a végleges szalagkorlátok, terelőelemek elhelyezése és a burkolati jelek felfestése van hátra.  

A csapadékos időjárás ugyan akadályozza a munkánkat, de azok befejezése után elbontjuk az ideiglenesen kialakított terelést is. Ezt követően helyezzük ki a végleges forgalomtechnikai jelöléseket, köztük a teherforgalmi korlátozás feloldását és annak előjelzését a bontással nem érintett környező útszakaszokon.

Az idegenforgalmi szezon befejeztével a határátkelési ponton is elvégezzük a szintrehozási felújítási munkákat. Ennek keretében az elbontott határátkelő környezetében, az autópálya teljes szélességében felújítjuk az útpályát.