Ugrás a cikkre

E-oltólándzsával támogatjuk a Katasztrófavédelem egységeit

GYORSABB, HATÉKONYABB, BIZTONSÁGOSABB

Egyre többször derül ki egy autótűznél, hogy az égő járműben valamilyen hibrid hajtást segítő akkupakk van. Az ilyen autók oltása azért nehéz és hosszú, mert nem elég magát az autót eloltani, a pakkokat le kell hűteni, de azt általában egy erős fémlemez védi, oda pedig az oltóanyag sokszor nem jut be.

Ezek a pakkok egy tűzben akár 800-1000 fokra (!) is hevülhetnek és akkor is izzhatnak még, amikor kívülről úgy tűnik, a kocsit már eloltották. Az ilyen esetek a forgalmat is akadályozhatják, hiszen az oltás nem ért véget és ha üzemanyag is van az autóban, az bármikor berobbanhat.

Az MKIF Zrt. a biztonságosabb és gyorsabb oltás érdekében úgynevezett e-oltólándzsákat vásárol. Ezek az eszközök képesek az akkumulátort védő lemezt átütni és bejuttatni az oltóanyagot az izzó cellákhoz.

Ezzel hosszú órákról, akár 15-20 percre is csökkenhet egy hibrid/elektromos autó oltása. Így pedig a forgalom zavartalansága hamarabb biztosítható. Egy oltás miatti esetleges pályazár gyorsabban feloldható.

8 ilyen speciális csomag/szett beszerzését indítottuk el, egyeztetve a katasztrófavédelemmel. A legforgalmasabb autópályák melletti tűzoltóparancsnokságok kapják majd ezeket az eszközöket. Az akcióban a Magyar Közút Nonprofit Zrt. is részt vesz, hasonló eszközök beszerzésével. Az oltólándzsákat velük közösen adjuk majd át a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak.

Videó: https://fb.watch/oKW1vAsvzS/