Ugrás a cikkre

Megduplázódott a forgalom az M1-en a hétvégén az ünnepek miatt

Többször alakult ki a hétvégén összefüggő kocsisor az M1-es autópályán Budapest felé. Több nyugat-európai országban leállnak az ünnepekre a gyárak és sok helyen már a tanítási szünet is kezdetét veszi ezekben napokban, így a vendégmunkások elindultak nyugatról keletre, hazafelé az ünnepekre.

Az M1-es az egyik legforgalmasabb autópályánk.

Naponta, átlagosan 36 ezer jármű használja (óránként átlagosan 1500), de most hétvégén ez a szám meghaladta a napi 70 ezret (átlépte az óránként 3 ezret, időnként jóval meg is haladta). Volt olyan időszaka a hétvégének, amikor olyan sokan használták az egyes számú autópályát, hogy Hegyeshalomtól Komáromig több, mint 90 km-en egybefüggő kocsisor alakult ki, emiatt a forgalom sebessége is csökkent. 

A menetidő, a szokásoshoz képest egy-másfél órával is megnőtt. Ráadásul a pihenőhelyeknél, benzinkutaknál is 1-3 kilométeres torlódások alakultak ki.

A tél előtti útfelújításokkal november közepére végzett az MKIF Zrt. Úgy időzítettük ezeket a feladatokat, hogy az ünnepi forgalmat ne akadályozzák. A hétvégén, előre tervezett munkálat miatti terelés nem akadályozta a forgalmat.

A nagy forgalom mellett, rendkívül csapadékos volt a hétvége időjárása. Hószállingózás, havas eső, helyenként hó is esett. Kollegáink ezért megelőző jelleggel, több gyorsforgalmi útszakaszon, többször is végeztek síkosságmentésítést, a nedves burkolat és a csökkenő hőmérséklet miatt.

Több nagyobb baleset is történt ebben az időjárásban. Pénteken délután három személyautó ütközött az M1-es komáromi csomópontjánál, szombaton hajnalban két utánfutós mikrobusz karambolozott és borult fel Győr közelében. Ebben a balesetben öten súlyosan megsérültek.

Szintén szombaton, Lébény közelében öt autó ütközött. Itt nem sérült meg senki. Vasárnap pedig a győri-csomópontnál hajtott árokba egy jármű. Ott 10 könnyű és egy súlyos sérült volt. Ezek a balesetek mind-mind lassították a forgalmat.

A megnövekedett ünnepi tranzit-forgalom miatt kérünk mindenkit, hogy indulás előtt mindig tájékozódjon a forgalom aktuális helyzetéről, számítson arra, hogy a szokásosnál lassabban érheti el úti úti céljcélját. Az M1-M0-M5/M3 útvonalon, akár egy-másfél órával is hosszabb lehet a menetidő és ez a közlekedési helyzet péntekig (december 23-ig) várhatóan így is marad.

Kérünk mindenkit, hogy a megszokottnál is óvatosabban, körültekintőbben közlekedjen, induljon el időben.

Vezessenek óvatosan!

#mkif #azorszagutja