Ugrás a cikkre

Véget értek a tél előtti nagyfelületű burkolat javítási munkák az MKIF Zrt. által fenntartott gyorsforgalmi utakon

Országszerte 125 helyszínen végzett nagyfelületű burkolat javítást az elmúlt hetekben a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Tizenegy település: Bicske, Komárom, Kál, Gödöllő, Martonvásár, Balatonvilágos, Lébény, Emőd, Hajdúböszörmény, Fonyód és Péteri közelében, a téli időszak előtt, a legrosszabb állapotban lévő burkolatok felső, úgynevezett „kopórétegét” cserélte az MKIF Zrt., 130 ezer négyzetméteren. Ahol erre szükség volt, a kopóréteg alatti, átlagosan 7 cm vastag kötőréteget is.

Az őszi munkálatokat azért kellett gyorsan elvégezni, hogy ezzel megakadályozzuk a télies időjárás, vagyis a fagyás-olvadás okozta hirtelen burkolatállapot-romlást. A burkolatcserével érintett részeken, 1500 négyzetméteren, a felmart útburkolati jeleket is újra festettük. 

Emellett, az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán Tatabánya közelében (a 60-as km-szelvényben), ahol a pálya dőlése ezt indokolta, majdnem 2000 négyzetméteren, úgynevezett rovátkolást (groovingot) is végeztünk. Ennek során, 8 mm mélységű vágásokat martunk az úton kereszt irányba, ezzel megkönnyítve a csapadékvíz gyorsabb lefolyását. Az M1-es sztráda említett szakaszán olyanok a domborzati viszonyok, amelyek miatt az eső csak lassan tud a pályáról lefolyni. Ilyenkor egy vízréteg, vagyis „vízfilm” alakulhat ki, amelyre, ha valaki a megengedettnél nagyobb sebességgel vagy nem megfelelő profilmélységű gumival érkezik, az autó felúszhat, irányíthatatlanná válhat. Ez a jelenség az „aquaplaning”. 

A grooving, vagy rovátkolás lehetővé teszi, hogy a „vízfilmre” érkező gumiabroncs alól, ezekben a speciális hézagokban a víz gyorsan elfolyjon – így megakadályozva a felúszást és a baleset kialakulását.

A munkák során 125 alkalommal végeztünk forgalomkorlátozást, naponta átlagosan 2-4 helyszínen.

A Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. számára a közlekedők biztonsága és a forgalom zavartalansága az első. Ezért döntöttünk úgy, hogy a legkritikusabb, gyors beavatkozást igénylő szakaszokat, a lehető leggyorsabban, még idén rendbe tesszük. 

Az MKIF Zrt. szeptember elsején vette át 1237 km hazai gyorsforgalmi út üzemeltetési, fenntartási feladatait. Az M1-es, M3-as, M4-es, M7-es, M30-as és M35-ös autópályát érintő gyors, őszi burkolat javításokkal és a téli felkészüléssel együtt, igyekeztünk mindent megtenni, hogy az utazás és a közlekedés a téli időszakban is zökkenőmentes és a lehető legbiztonságosabb legyen. 

A közlekedők türelmét és megértését ezúton is köszönjük!

Vezessenek óvatosan!

#mkif #azorszagutja